Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek, bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;)
ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 4 jajka
- 240 mililitrów mleka
- 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia)
- 4 łyżki cukru
- 100 gram drożdży*
- 4 jajka
- 240 mililitrów mleka
- 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia)
- 4 łyżki cukru
- 100 gram drożdży*
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do plastikowego, szczelnego worka i moczymy w zimnej wodzie do wyrośnięcia ciasta. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni.
*Przepis jest bardzo stary, więc i podejście do drożdżowych ciast jest z lamusa. Obecnie przyjmuje się, że na 1 kilogram mąki należy dodać 30 gram drożdży - nieco więcej w przypadku stosowania mąki razowej, czy ciast zawierających dużą ilość tłuszczu. Ten przepis stosuję od dawna i faktycznie dodaję 100 gram drożdży - raz, że trochę tłuszczu tutaj jest, a dwa, że nigdy nie odczuwałam, iż to za dużo (brak zbyt intensywnego smaku i zapachu drożdży). Decyzja należy do Was ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSłodkie maleństwa, pycha :)
OdpowiedzUsuńRogale są wspaniałe. Wyglądają obłędnie. Skusiłabym się.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.