O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
-
lutego(20)
- Maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą i podawane ...
- Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem
- Brokułowe kopytka
- Kapusta kiszona z kaszą
- Skrzydełka kurczaka a'la kotleciki jagnięce z masł...
- Muffiny orzechowe (orzechy włoskie)
- Kalmar w pomidorowo-tymiankowym gulaszu + jak obra...
- Baranina pieczona
- Pstrąg gotowany
- Pieczone kasztany
- Superszybki mus-galaretka dla walentynkowych spóźn...
- Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczn...
- Grillowane roladki z bakłażana nadziewane czosnkow...
- Łosoś na parze z trawą cytrynową
- Drobiowa szynka gyros z szynkowaru
- Pizza z patelni
- Muffinki bananowe z masłem orzechowym
- Szynka pieczona (ze skórą)
- Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z piec...
- Omlet leniwy z nadzieniem
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 25 lutego 2014
Mam straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci.
KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ
Składniki:
- około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki)
- 200 gram kaszy jęczmiennej grubej
- około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka)
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy kaszę. Kaszę sypiemy na górę potrawy i od tego czasu już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy z ziemniakami.
Jeżeli podgrzewamy to danie następnego dnia, powinniśmy dodać trochę wody i przez cały czas mieszać, bo kasza ma tendencję do przypalenia. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Uwielbiam taką kapustę, może nawet zrobię i zjem bardzo, bardzo dużo. Pycha.
OdpowiedzUsuń