O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
-
czerwca(18)
- Musaka
- Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 201...
- Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014
- Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową
- Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą
- Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozło...
- Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cyd...
- Tydzień z podrobami: Płucka wieprzowe na kwaśno
- Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze ...
- Tydzień z podrobami: Tarta z mózgiem wieprzowym
- Domowe chrupiące chipsy
- Makrela pieczona w marynacie z pietruszki, czosnku...
- Akcja: Tydzień z podrobami
- Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym
- Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli
- Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Smażony okoń morski aromatyzowany miętą i trawą cy...
- Carpaccio z cukinii z prażonym sezamem
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
piątek, 13 czerwca 2014
Pewnie nieraz wielu z Was zastanawiało się, jak przygotować w domu chipsy tak, by nie były miękkimi, usmażonymi ziemniakami, a chrupiącymi płatkami tego warzywa. Wreszcie odkryłam tajemnicę chipsów i już wiem jak zamiast rozpadających się plastrów kartofla, uzyskać kruchą przekąskę.
DOMOWE CHIPSY
Składniki:
- ziemniaki
- tłuszcz do smażenia
- dowolne przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki - najlepiej możliwie cienkie, ale z grubych też możemy uzyskać chrupiące chipsy. Ziemniaczane plasterki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie, również w zimnej wodzie, je zanurzamy. Co 10-15 minut wymieniamy wodę, przynajmniej do czasu, gdy przestanie być mętna.
Ten proces służy wypłukiwaniu skrobi, z której to powodu ziemniaki zamiast być chrupkimi, robią się mączyste. Zmiana w plasterkach będzie bardzo wyraźna - im dłużej będą płukane i moczone, tym bardziej będą się wywijały.
Ten proces służy wypłukiwaniu skrobi, z której to powodu ziemniaki zamiast być chrupkimi, robią się mączyste. Zmiana w plasterkach będzie bardzo wyraźna - im dłużej będą płukane i moczone, tym bardziej będą się wywijały.
Po odpowiednim wymoczeniu chipsy dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju. Po wyjęciu z oleju chipsy osączamy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy i wcinamy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przekąska,tanio,wegetariańskie,ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
TAKIE NAJLEPSZE;NA ŚWIEŻYM OLEJU !! POLECAM MÓJ POMYSŁ NA DOMOWY KEBAB NA FRYTKACH Z SOSEM CZOSNKOWYM!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/kebab-drobiowy-na-frytkach.html
Ten proces służy wypłukiwaniu skrobi, z której to powodu ziemniaki zamiast być chrupkimi, robią się mączyste. Zmiana w plasterkach będzie bardzo wyraźna - im dłużej będą płukane i moczone, tym bardziej będą się wywijały.
OdpowiedzUsuńsale on stitched lawn suits
stitched 3 piece lawn suits
article source check out here this post over at this website official source check my reference
OdpowiedzUsuńv3y67g5w54 u5d36l2y10 d6v11h0b06 n9o44j6x31 g9p82o4t09 e7u70z6s32
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł!
OdpowiedzUsuń