DOMOWE HAMBURGERY
Składniki na bułki:
- 500 gram mąki
- 75 mililitrów mleka
- 80 mililitrów oliwy
- 20 mililitrów oleju sezamowego
- 175 mililitrów wody (letniej)
- 25 gram drożdży
- 2-3 łyżki sezamu
- 15 gram cukru
- 15 gram soli
Przygotowanie bułek:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki na burgery:
- 500 gram wołowiny (ulubionej części)
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka łyżek lodowatej wody
- pieprz
- sól
Przygotowanie burgerów:
Mięso mielimy lub siekamy w zależności od wybranego kawałka (mielenie polędwicy lub ligawy to marnowanie mięsa, więc tego szczerze odradzam). Cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.
Składniki do wykończenia:
- bułki sezamowe
- burgery
- pomidor
- sałata lodowa
- cebula
- keczup
- musztarda
Przygotowanie:
Ostudzone bułki przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy keczupem, a drugą musztardą. Układamy warstwami: bułka, sałata, burger, keczup, musztarda, pomidor, cebula, wierzchnia część bułki. Wcinamy, uważając na cieknącą do pasa ślinę. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
genialny ,robilam takie wczoraj :)
OdpowiedzUsuńooo uwielbiam takie burgery Wrocław ma na szczęście dużo burgerowni bo ja nie mam talentu kulinarnego :/.. eh!
OdpowiedzUsuńAle wygląda przepysznie :D
z1x20h1y06 i8b49t3h33 t8r63i2u86 f8s22t1c01 e0m21q1k11 u2p91r0l15
OdpowiedzUsuń