CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ
- 4 jajka
- 50 gram mąki
- 50 gram cukru
- 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- sok lub alkohol do nasączena
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym smaku.
Składniki na mus z soku owocowego:
- 900 mililitrów dowolnego soku przecierowego (typu Kubuś) - u mnie zielony
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- duże opakowanie delicji
Przygotowanie musu z soku owocowego:
250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 mililitrów śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne)
- 20 gram cukru pudru
Przygotowanie masy śmietanowej:
W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzonymi galaretkami. Wylewamy na zastygnięty mus z soku i wkładamy do lodówki na czas tężenia.
Składniki na warstwę galaretki z kiwi:
- 1 galaretka agrestowa (lub inna, dowolna)
- 5 kiwi
- 250 mililitrów wody
- 200 gram cukru
Przygotowanie warstwy galaretki z kiwi:
Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście.
Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada w sobie związki, które nie pozwalają na wiązanie się galaretki. Owoc traci tę właściwość dopiero po odpowiednim przygotowaniu.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wylewamy na wierzch owoców. Zostawiamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu do stężenia. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Poezjaaa ,piękne.
OdpowiedzUsuńaaa replica bags high quality replica handbags high quality replica handbags
OdpowiedzUsuń