Pages

niedziela, 8 grudnia 2013

Żurawina do mięs i serów

Nie wyobrażam sobie niektórych mięs bez żurawiny. Zazwyczaj kupowałam ją gotową w sklepie, ale w tym roku, w moim małym sennym miasteczku, dostrzegłam ją na jednym z targów. Zaryzykowałam i wzięłam. Opłaciło się.

ŻURAWINA DO MIĘS


Składniki:
- 1 kilogram żurawiny
- 2,5 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 3/4 spore jabłka

Przygotowanie:
Żurawinę płuczemy, przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy. Gdy zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier. Gotujemy jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Warto wiedzieć, że żurawina ma wyjątkowe właściwości żelujące i po wystygnięciu będzie zdecydowanie bardziej zwięzła. Przelewamy do słoików i zamykamy "na gorąco" - odwracamy je do góry dnem. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)