Pages

środa, 22 stycznia 2014

Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona

Kaczka to zdecydowanie moje ulubione mięso. Dobrze zrobiona jest soczysta, ma bardzo bogaty smak i aromat. Nic nie może się z nią równać, i tyle ;)
Dodam jeszcze, że to najpopularniejsza forma serwowania tego mięsa w Polsce :)

KACZKA Z NADZIENIEM Z JABŁUSZEK PIECZONA


Składniki:
- 1 kaczka
- 8-10 jabłek
- sól
- majeranek

Przygotowanie:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Kroimy na kawałki. Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki) i majerankiem (około 1 łyżka), mieszamy. Kaczkę zszywamy od strony szyi, a następnie wkładamy do wnętrza kaczki jabłka (ile się da) i zszywamy kaczkę z drugiej strony. Teraz przyprawiamy kaczkę na zewnątrz - nacieramy solą (około 2 łyżeczek) i majerankiem. Pozostałe jabłka wykładamy na blaszkę obok kaczki. Pozostawiamy na noc pod przykryciem w lodówce. Następnego dnia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut.
Na godzinę przed końcem pieczenia kaczki dobrze jest dodać pokrojone ziemniaki i piec je razem z kaczką. Kaczka powinna przed podaniem nieco "odpocząć", aby zachowała soczystość i właściwy sobie smak. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)