Baraninę na nowo pozwoliła mi odkryć mama, raz jeszcze udowadniając, że wszystko może być smaczne, jeżeli tylko się to odpowiednio przyrządzi ;)
BARANINA PIECZONA
Składniki:
- 2,5 kilograma baraniny
- 200 gram boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Baraninę myjemy i osuszamy. Boczek kroimy w słupki o szerokości od 0,5 do 1 centymetra i długości około 2 centymetrów; podobnie cebulę i czosnek. W mięsie wykonujemy głębsze pionowe nacięcia, do których wkładamy przygotowany boczek, cebulę oraz czosnek (każde oddzielnie). W niektórych nacięciach możemy połączyć te składniki. Tak przygotowaną baraninę nacieramy solą, około 1 łyżki, i posypujemy pieprzem. Pozostałym boczkiem, cebulą i czosnkiem obkładamy mięso. Brytfankę z mięsem owijamy folią i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez około 2,5 godziny. Początkowo podpiekamy z jednej strony, po 45 minutach przewracamy i podpiekamy z drugiej strony. Następnie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy dalej pod folią. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Pieczona baranina jest najlepsza i najsmaczniejsza :3 Ogólnie znalazłem też stronę, która może Państwo zainteresować wypas owiec
OdpowiedzUsuńJa wolę jednak potrawy przygotowywane na parze. Jak dla mnie są zdrowsze a dodatkowo równie smaczne.
OdpowiedzUsuńPyszne, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis rzeczywiście wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńPrzepisem przepisem ale liczy się przede wszystkim wykonanie. W tehnice tkwi klucz!
OdpowiedzUsuń