Pages

środa, 26 lutego 2014

Brokułowe kopytka

To jest przepis "resztkowy". Jeżeli kiedykolwiek zostaną Wam liczne warzywa z obiadu z dnia poprzedniego, warto go wykorzystać. Szczególnie sprawdza się po rodzinnych zjazdach.

BROKUŁOWE KOPYTKA


Składniki:
- 600 gram ugotowanych ziemniaków 
- 1/4 ugotowanego brokuła
- 2 jajka
- 300 gram mąki (wartość orientacyjna, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać jej odrobinę więcej)
- sól

Przygotowanie:
Ziemniaki rozdrabniamy razem z brokułem i zagniatamy ciasto z resztą składników - jajkami, solą i mąką. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oliwy. Gotujemy do około 2-3 minut po wypłynięciu. Podajemy z roztopionym masełkiem lub, na drugi dzień, podsmażone. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)