Pages

wtorek, 25 lutego 2014

Kapusta kiszona z kaszą

Mam straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci.

KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ


Składniki:
- około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki)
- 200 gram kaszy jęczmiennej grubej
- około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka)
- liść laurowy
- ziele angielskie

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy kaszę. Kaszę sypiemy na górę potrawy i od tego czasu już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy z ziemniakami. 
Jeżeli podgrzewamy to danie następnego dnia, powinniśmy dodać trochę wody i przez cały czas mieszać, bo kasza ma tendencję do przypalenia. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taką kapustę, może nawet zrobię i zjem bardzo, bardzo dużo. Pycha.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)