A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole?
1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY
Składniki:
- schab wieprzowy
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila!
2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY
Składniki:
- schab wieprzowy
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól czosnkowa
- olej
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą czosnkową i pieprzem ziołowym - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy zioła prowansalskie. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila!
3. OWSIANY KOTLET SCHABOWY
Składniki:
- schab wieprzowy
- mleko
- mąka
- płatki owsiane
- bułka tarta
- jajko
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy je oraz doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą z płatkami owsianymi umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy płatki owsiane w proporcji 1:1. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej z płatkami i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)