PIEROGI Z MIĘSEM
Składniki na ciasto:
- 750 gram mąki
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.
Składniki na farsz:
- 1,5 kilograma mięsa różnego rodzaju (u mnie wieprzowina, wołowina i indyk)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- niewielki kawałek pora
- niewielki kawałek selera
- 2 cebule
- masło
- 2 białka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Przygotowanie farszu:
W garnku gotujemy mięso razem z marchwią, pietruszką, porem, selerem, 1 cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Całość lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mielimy ugotowane mięso wraz z włoszczyzną z podsmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do nagrody Liebster Blog Awards za wykonanie dobrej roboty na blogu :) Tutaj są moje pytania: http://milosnakuchnia.pl/nominacja-liebster-blog-award/
Pozdrawiam i gratuluję :)
To nie pomyłka :) Dodałam, ale był jakiś błąd w dodawaniu komentarzy, więc myślałam, że nie doszło i skasowałam ;) Dodaję z powrotem.
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi ,zajadam z uśmiechem na twarzy!.
OdpowiedzUsuń