Pages

poniedziałek, 3 marca 2014

Czerwona kapusta zasmażana

No i po oscarowej gali. Bardzo zabawnej, radosnej, ale i rozczarowującej w kwestii najlepszego filmu. Przynajmniej dla mnie. To niewłaściwe jednak miejsce na uzewnętrznianie swoich oscarowych poglądów - w końcu to blog kulinarny - więc na tym króciutkim komentarzu poprzestanę.
Jestem naprawdę zmęczona po nocnych emocjach, toteż dzisiaj przepis szybki, łatwy i przyjemny.

CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA


Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 3 łyżki octu winnego jabłkowego
- masło
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier i gotujemy do miękkości. Odlewany resztę wody. Na tej samej patelni, na maśle, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy kapustę. Doprawiamy octem oraz, opcjonalnie, raz jeszcze solimy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

  1. Ile porcji z tego wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. To oczywiście zależy od prywatnych upodobań, ale sądzę, że 4 przynajmniej ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)