Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 18 kwietnia 2014
Tradycyjnie chleb ten wypiekany był w niezwykle interesujący sposób. Zamykało się go w metalowym pojemniku i zakopywało w pobliżu gorących źródeł. W domu oczywiście nie uda się powtórzyć tego zabiegu, ale jest on warty uwagi także z powodu przypraw. Jest dość ostry w smaku i przyjemnie ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy niż być powinien, ale Wy możecie mój błąd naprawić (chociaż cienki chlebek też był bardzo fajny) - zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy.

CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA



Składniki:
(forma o średnicy 18 cm)
- 150 gram mąki pełnoziarnistej
- 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową)
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 225 mililitrów wody

Przygotowanie:
Jeżeli przygotowujemy chleby ze świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn (drożdże + pół łyżeczki cukru + odrobina wody ciepłej), jeżeli używamy drożdży instant to pomijamy ten etap. W pierwszej kolejności łączymy suche składniki, dopiero po ich wymieszaniu dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ponownie zagniatamy i umieszczamy w okrągłej formie. Raz jeszcze odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Formę przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowane ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. poproszę taki na mój wielkanocny stół!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy forma 18 cm jest do przepisu czy Ty takiej uzyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. 18 cm powinna być, ja użyłam większej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygował mnie ten przepis, właśnie obejrzałam ten filmik z Gordonem i on zdecydowanie mówi "rye flour" a nie "rice flour". Zatem ma to być mąka żytnia, a nie ryżowa. Poniekąd logiczne, bo skąd islandzcy pasterze wzięliby ryż? :) Wygląda więc na to, że całkiem przypadkiem wymyśliłaś nowy, fajny przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaha :D No widzisz, ja nawet nie zwróciłam uwagi na fakt, że przecież ciężko byłoby o ryż :D

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź