CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA
Składniki:
(forma o średnicy 18 cm)
- 150 gram mąki pełnoziarnistej
- 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową)
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 10 gram drożdży świeżych
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 225 mililitrów wody
Przygotowanie:
Jeżeli przygotowujemy chleby ze świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn (drożdże + pół łyżeczki cukru + odrobina wody ciepłej), jeżeli używamy drożdży instant to pomijamy ten etap. W pierwszej kolejności łączymy suche składniki, dopiero po ich wymieszaniu dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ponownie zagniatamy i umieszczamy w okrągłej formie. Raz jeszcze odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Formę przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowane ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
poproszę taki na mój wielkanocny stół!
OdpowiedzUsuńCzy forma 18 cm jest do przepisu czy Ty takiej uzyłaś?
OdpowiedzUsuń18 cm powinna być, ja użyłam większej ;)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis, właśnie obejrzałam ten filmik z Gordonem i on zdecydowanie mówi "rye flour" a nie "rice flour". Zatem ma to być mąka żytnia, a nie ryżowa. Poniekąd logiczne, bo skąd islandzcy pasterze wzięliby ryż? :) Wygląda więc na to, że całkiem przypadkiem wymyśliłaś nowy, fajny przepis :)))
OdpowiedzUsuńHahahaha :D No widzisz, ja nawet nie zwróciłam uwagi na fakt, że przecież ciężko byłoby o ryż :D
Usuń