Pages

czwartek, 17 kwietnia 2014

Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orzechami nerkowca

Obok brownie muffin z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi są to drugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie.
Podtrzymuję swoją opinię - pójdę do piekła.

BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA


Składniki:
- 200 gram mąki
- 150 gram masła
- 4 jajka
- 2 tabliczki białej czekolady
- 80 gram migdałów
- 75 gram nerkowców
- 150 gram cukru brązowego
- 200 gram białego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim pojemniku łączymy: masło, brązowy cukier oraz biały cukier. Miksujemy tę miksturę aż masa będzie jasna i lekka. Dodajemy (do masy maślanej) jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie mieszamy razem zawartość pierwszej miski (mąka, proszek, sól) z resztą. Siekamy białą czekoladę oraz orzechy i dodajemy je do masy. Rozkładamy do papilotek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)