Pages

środa, 16 kwietnia 2014

Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska

Oczywiście możecie też usmażyć te kotleciki na patelni z odrobiną tłuszczu, ale pierwotnie wymyślałam je na rodzinne ognisko i w takiej formie również proponuję. Ten przepis odmieni Wasze życie. To jakby zamknąć smak sosu bolognese w jednym kawałku. Fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym.

DROBIOWE KOTLECIKI BOLOGNESE Z GRILLA LUB OGNISKA


Składniki:
- 1 kilogram drobiowego mięsa mielonego
- 190 gram koncentratu pomidorowego
- 300 gram mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- tymianek
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Cebule obieramy i drobno kroimy. Mozzarelle ścieramy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)