A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;)
KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE
Składniki:
- 400 gram ugotowanych ziemniaków
- 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu)
- 2 jajka
- 320 gram mąki (2 szklanki)
Przygotowanie:
Ziemniaki rozdrabniamy razem z groszkiem oraz marchewką i zagniatamy ciasto z resztą składników - jajkami, solą i mąką. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oliwy. Gotujemy do około 2-3 minut po wypłynięciu. Podajemy z roztopionym masełkiem lub, na drugi dzień, podsmażone. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
lepsze niż zwyczajne!
OdpowiedzUsuń