KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY
Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła (250 gram)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Składniki na masę serową:
- 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
- 10 mililitrów ekstraktu z wanilii
- 270 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki
- 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny
- po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką masę. Jajka dodajemy jako ostatnie i mieszamy całość tylko chwilę dla ujednolicenia. Następnie dzielimy masę na trzy części (np. za pomocą łyżki wazowej). Do jednej wrzucamy jagody lub borówki, do drugiej brzoskwinie lub banany do trzecie maliny lub truskawki. Widelcem rozdrabniamy część owoców, żeby zabarwić masę (ja użyłam też odrobiny barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne).
Wylewamy najciemniejszą masę na schłodzony wcześniej, starannie wyklejony w formie, spód. Następnie wykładamy najjaśniejszą masę - robimy to łyżkami, powoli i delikatnie, żeby nie zmieszać kolorów. Na samym końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.
Składniki na polewę śmietanową:
- 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie polewy śmietanowej:
Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy i pieczemy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki do wykończenia:
- dowolne owoce
- mięta
- gęsty syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w wodzie w proporcji 2:1 lub większej)
Przygotowanie wykończenia:
Owoce i miętę wykładamy na ciasto. Przy pomocy pędzelka smarujemy całość syropem cukrowym (dzięki temu owoce dłużej zachowują świeżość i apetyczny wygląd). Przechowujemy w lodówce. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za sernikami, ale ten jest przepyszny! A dodatkowo pięknie się prezentuje. Zdecydowanie najlepszy sernik, jaki w życiu jadłam. Polecam!
OdpowiedzUsuńE.
Super pomysł na sernik, wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
bardzo pomysłowo!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, tylko bez barwników. Wersja z borowkami, bananami i malinami. Rzeczywiście swietny w smaku. Polecam. Jak się ładnie ozdobi to mozna podać jako tort urodzinowy.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakował! :)
Usuń