Pages

piątek, 11 kwietnia 2014

Lekki deser owocowy z miodowym jogurtem

Czasami chce się zrobić trzydaniowy obiad. Zaplanowanie takiego posiłku nie należy jednak do najłatwiejszych. Wszystkie trzy dania muszą się ze sobą idealnie komponować, a kolejne smaki nie mogą tłamsić poprzednich. Istnieje również problem przepełnienia w połowie obiadu - dania trzeba więc dobrać tak, by mieć pewność, że jego uczestnicy zaspokoją głód, ale i że nie wyjdą ociężali. W takiej konfiguracji najbardziej skomplikowanym wydaje się deser, który musi być na tyle lekki, by sprawiał przyjemność, a nie okazał się przykrym, ciężkim obowiązkiem, który należałoby wypełnić względem gospodarza.
To jedna z takich lekkich propozycji. Świetny deser przy serwowaniu trzydaniowego posiłku, ale również idealna kolacja bądź śniadanie ;)

LEKKI DESER OWOCOWY Z MIODOWYM JOGURTEM


Składniki:
- 1 jogurt grecki (340 gram)
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 3 rodzaje dowolnych owoców (u mnie: borówka amerykańska, granat i kiwi)

Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z miodem, koniecznie płynnym. Jeżeli nasz miód zdążył się już skrystalizować możemy go podgrzać - w kąpieli wodnej czy mikrofalówce - wtedy ponowne stanie się płynny. Owoce myjemy, obieramy i kroimy (jeżeli tego wymagają). W stosunkowo wysokiej szklance układamy składniki warstwowo: najpierw jogurt z miodem, następnie pierwszy rodzaj owoców, znowu jogurt z miodem, kolejne owoce, raz jeszcze jogurt z miodem i na samym szczycie ponownie owoce. Deser podajemy schłodzony. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Super opcja na drugie śniadanie i mały głód :)

    E.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)