Pages

czwartek, 10 kwietnia 2014

Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą

Zastanawiałam się, czy wstawić ten przepis na bloga. Wiem, że odwiedza Go wiele osób, które wybrały wegetarianizm bądź weganizm i królik, bardziej niż wieprzowina czy wołowina, może wyprowadzić ich z równowagi. Przyznam, że kulinaria są dla mnie czymś więcej niż hobby i chciałabym zająć się tym w niedalekiej przyszłości profesjonalnie. Nie uda się to, jeżeli będę obawiała się korzystać z jakichś składników. Dodatkowo bloga tego odwiedza wiele osób, które są bardzo dalekie od eliminacji mięsa ze swojego życia.
Przyznam szczerze, że królicze mięso mnie nie zachwyciło. Doceniłam jego delikatność (delikatniejsza pierś z kurczaka), niemniej nie uważam, aby było na tyle odmienne i niezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął.
Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania.

KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ


Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, ważnym jest by wiedzieć, jak królika się porcjuje.


Składniki:
- 1 królik
- 250 mililitrów białego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 100 gram masła
- 200 mililitrów kwaśnej śmietany 18%
- 50 mililitrów słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka mąki
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Królika porcjujemy, myjemy, osuszamy i umieszczamy w brytfance. Marynujemy w winie, occie i pokrojonej w piórka cebuli przez minimum 6 godzin (ja marynowałam go 24 godziny). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty. Marynatę przelewamy przez sitko. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem i smażymy je do zarumienienia na maśle. Potem ponownie układamy je w brytfance. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przez ten czas podlewamy królika przecedzoną wcześniej marynatą. Cebulkę podsmażamy (na tym samym maśle, na którym wcześniej smażyliśmy królika). Po 30 minutach wykładamy na królika cebulkę oraz śmietany wymieszane z mąką i pieczemy jeszcze 10 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

  1. Chyba spróbuję zrobić to z piersią z kurczaka... :)
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis... Uwielbiam to delikatne mięso królika ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)