Przyznam szczerze, że królicze mięso mnie nie zachwyciło. Doceniłam jego delikatność (delikatniejsza pierś z kurczaka), niemniej nie uważam, aby było na tyle odmienne i niezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął.
Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania.
KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ
Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, ważnym jest by wiedzieć, jak królika się porcjuje.
Składniki:
- 1 królik
- 250 mililitrów białego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 100 gram masła
- 200 mililitrów kwaśnej śmietany 18%
- 50 mililitrów słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka mąki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Królika porcjujemy, myjemy, osuszamy i umieszczamy w brytfance. Marynujemy w winie, occie i pokrojonej w piórka cebuli przez minimum 6 godzin (ja marynowałam go 24 godziny). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty. Marynatę przelewamy przez sitko. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem i smażymy je do zarumienienia na maśle. Potem ponownie układamy je w brytfance. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przez ten czas podlewamy królika przecedzoną wcześniej marynatą. Cebulkę podsmażamy (na tym samym maśle, na którym wcześniej smażyliśmy królika). Po 30 minutach wykładamy na królika cebulkę oraz śmietany wymieszane z mąką i pieczemy jeszcze 10 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Pysznie przyrządzony :)
OdpowiedzUsuńChyba spróbuję zrobić to z piersią z kurczaka... :)
OdpowiedzUsuńE.
Pyszny przepis... Uwielbiam to delikatne mięso królika ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń