ŻUREK
- 3 litry wody,
- 200 gram dowolnego mięsa
- 1 kiełbaska (najlepiej biała)
- 500 mililitrów zakwasu do żurku
- 3 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gdy zrobią się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Jedno z moich ulubionych dań, a już na Wielkanoc - obowiązkowe.Robie bardzo podobnie, tylko zabielam śmietaną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kwaśne smaki, dlatego żurek to jedna z moich ulubionych zup :) Koniecznie z białą kiełbaską i jajeczkiem :)
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę się doczekać żurku na Wielkanoc <3
OdpowiedzUsuń