O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
-
maja(18)
- Cordon bleu
- Waniliowa panna cotta
- " Risotto " z królikiem
- Smażone krewetki
- Placki ziemniaczane rosti/roesti
- Crème brulée
- Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, baz...
- Samosa
- Moules Marinieres/Mule w białym winie
- Suflet czekoladowy
- Tatar wołowy z anchovies i kaparami
- Homar w maśle
- Puree z pieczonego selera
- Francuska zupa cebulowa
- Halibut tymiankowy
- Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami
- Krokiety z mięsem
- Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 20 maja 2014
Bardzo lubię tatara, a na widok ładnego kawałka polędwicy wołowej cieknie mi ślinka. Odpowiednie mięso jest intensywne w barwie, miękkie i lepkie. Jest jak dojrzały, soczysty owoc. Być może uznacie ten opis za zbyt obrazowy i przesadzony, ale tak prezentuje się moje podejście do produktów - szanuje wszystko, co otrzymuję i doceniam to.
Składniki:
- 500 gram mięsa wołowego (najlepiej siekanej polędwicy)
- 1 puszka anchovies
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- pieprz
Przygotowanie:
Anchovies siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo ogórki kiszone. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy wszystkie składniki razem z mięsem i doprawiamy pieprzem (soli nie dodajemy ze względu na słoność anchovies i kaparów). Można także tatara podzielić na porcje - wykładamy odpowiednio mięso, kładziemy na nie żółtko, a wokół (może być w oddzielnych miseczkach) rozdrobnione składniki. Druga opcja idealnie sprawdza się podczas spotkań w większym gronie, kiedy to nie znamy ulubionych kombinacji, w zakresie intensyfikacji ilości poszczególnych dodatków, naszych gości. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
TATAR WOŁOWY Z ANCHOVIES I KAPARAMI
Składniki:
- 500 gram mięsa wołowego (najlepiej siekanej polędwicy)
- 1 puszka anchovies
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- pieprz
Przygotowanie:
Anchovies siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo ogórki kiszone. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy wszystkie składniki razem z mięsem i doprawiamy pieprzem (soli nie dodajemy ze względu na słoność anchovies i kaparów). Można także tatara podzielić na porcje - wykładamy odpowiednio mięso, kładziemy na nie żółtko, a wokół (może być w oddzielnych miseczkach) rozdrobnione składniki. Druga opcja idealnie sprawdza się podczas spotkań w większym gronie, kiedy to nie znamy ulubionych kombinacji, w zakresie intensyfikacji ilości poszczególnych dodatków, naszych gości. Voila!
Etykiety:kolacja,mięso,przekąska,przystawka,warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Osobiście uwielbiam tatar klasyczny - ale w tej formie jest ciekawą odmianą. Spróbowałem w-g Twojego przepisu i włączam do swojego menu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że dawni nie jadłam tak dobrego tatara
OdpowiedzUsuńaaa replica bags cheap replica handbags cheap replica handbags
OdpowiedzUsuńmy site see post you could check here best replica bags online find more info next
OdpowiedzUsuń