Dzisiaj cynaderki, które nie przerażają tak, jak przerażały płucka. Mają jednak swój szkopuł - długi czas czyszczenia i bardzo charakterystyczny zapach podczas przyrządzania. Myślę jednak, że akurat one mogłyby wielu osobom zasmakować.
CYNADERKI DUSZONE W CIEMNOZŁOTYM SOSIE Z CEBULĄ
Składniki:
- 600 gram nerek wieprzowych
- 30 gram mąki
- 60 gram tłuszczu
- 250 mililitrów wywaru/rosołu
- 50 gram cebuli
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Nerki płuczemy, rozcinamy wzdłuż, ale nie przekrawamy całkowicie. Zalewamy zimną wodą i wymieniamy ją po 30 minutach. Od tej pory wodę wymieniamy, co 10 minut aż będzie zupełnie czysta.
Po oczyszczeniu nerki zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i odlewamy wywar. Po ostudzeniu kroimy je w skośne, niezbyt cienkie plasterki. Osmażamy je na tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
Po oczyszczeniu nerki zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i odlewamy wywar. Po ostudzeniu kroimy je w skośne, niezbyt cienkie plasterki. Osmażamy je na tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
Przekładamy nerki do rondla i zalewamy rosołem. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz pozostały po smażeniu tłuszcz. Dusimy do miękkości, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Następnie łączymy z zasmażką 3 stopnia (30 gram mąki podsmażamy/podpiekamy do zezłocenia, a potem smażymy tę mąkę na 30 gramach tłuszczu). Opcjonalnie możemy dodać również śmietanę. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Dziś kupiłam nerki i będę z nimi eksperymentować po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty! :D
UsuńObawiam się, że bez wycięcia przewodów moczowych, to mimo wielokrotnego moczenia będą niestety capić moczem na kilometr. Chyba nie o taki efekt chodzi. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń