Pages

czwartek, 19 czerwca 2014

Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cydrem, czarną herbatą i glazurą z porto

W tym tygodniu wiele dziwności pojawia się na blogu. Dzisiaj nie oderwę się wciąż od "Tygodnia z podrobami", niemniej obcować będzie z mniej odstręczającymi produktami. Z niezrozumiałych dla mnie bowiem powodów, wątróbka w stosunku do innych podrobów wykorzystywana jest niezwykle często. Dlaczego wątroba wydaje się mniej obrzydliwa niż takie serce, czy nerki? Może Wy wiecie?
To pâté jest niezwykle wykwintne - wizualnie, ale również smakowo. Naprawdę warto spróbować. 

PATE Z KACZYCH WĄTRÓBEK Z CYDREM, CZARNĄ HERBATĄ I GLAZURĄ PORTO


Składniki:
- 1 kilogram kaczych wątróbek
- 250 gram masła
- 100 mililitrów cydru
- 330 mililitrów porto
- 4 gramy czarnej herbaty sypanej
- 5 gram żelatyny
- mleko
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 45 minut, wyciągając w ten sposób wszystkie naturalne nieprzyjemne zapachy oraz te, które podroby zyskały podczas przechowywania. Dodatkowo zmiękczamy i udelikatniamy wątróbkę.
Wątróbkę dusimy na 40 gramach masła. Po 3 minutach dodajemy cydr. Dusimy aż wątróbki będą delikatnie różowe w środku. Całość miksujemy i dodajemy pozostałe, rozpuszczone masło. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do formy i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzamy. Porto zagotowujemy w rondelku razem z herbatą i dodajemy żelatynę. Odcedzamy liście herbaty i studzimy napar. Wylewamy galaretkę do foremki ze zmiksowaną wątróbkę. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Voila!


Zainspirowane: "Kukbuk" numer 9, maj/czerwiec 2014

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)