Pages

środa, 30 lipca 2014

Konfitura z czerwonej porzeczki

Sezon  porzeczkowy chyli się ku końcowi. Owoce są teraz najsłodsze, największe i najbardziej soczyste. Chociaż w wielu miejscach jest już pewnie po zbiorach. Niemniej z racji tegorocznego urodzaju udało się zrobić kilka słoiczków pysznej porzeczkowej konfitury :)

KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI


Składniki:
- 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek)
- cukier (w ilości zależnej od upodobań)

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku lub w mikrofali; przy tym ostatnim oddzielnie szkło i metal, który nie nadaje się do mikrofalówki).
Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie, jej konsystencja będzie obrazować konsystencję całej konfitury. 
Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, przelewamy ją do słoików i natychmiast je zakręcamy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)