Pages

niedziela, 20 lipca 2014

Stir fry z halibutem

Stir fry to wyśmienity sposób przyrządzania potraw, który pozwala nie tylko na uzyskanie pysznego dania w krótkim czasie, ale również na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych. Rzecz idealna na w okresie letnim, kiedy nie chce spędzać się w kuchni wielu godzin - z powodu temperatury bądź innych planów wypoczynkowych.

STIR FRY Z HALIBUTEM


Składniki:
- 200 gram halibuta (filet)
- 75 gram makaronu ryżowego (nitki)
- 1 cukinia
- pół czerwonej papryki
- 70 gram pędów bambusa
- 70 gram kiełków fasoli mung
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę mieszając z resztą składników. Dodajemy sos zrobiony z octu, wody, sosu sojowego i cukru. Podsmażamy chwilkę mieszając szybko, by połączyć produkty z sosem. Podajemy natychmiast z ulubionym sosem (niekoniecznie), np. słodko-ostrym chilli. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)