POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
- 3 kilogramy śliwek bez pestek (u mnie węgierki)
- 750 gram cukru
- 500 gram orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię i zasypujemy 100 gramami cukru. Smażymy do miękkości. Następnie przecieramy całość przez sitko o drobnych oczkach (jeżeli komuś nie przeszkadzają skórki, nie jest to etap konieczny). Do powstałej masy dodajemy resztę cukru i orzechy włoskie (jeżeli chcecie zachować tylko ich chrupkość, bez cierpkiego smaku, sparzcie je, a potem uprażcie na patelni albo w piekarniku). Gdy powidła osiągną pożądaną konsystencję, przelewamy je do umytych i sparzonych słoików, po czym zamykamy "na gorąco".
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)