czwartek, 10 września 2015
Straszny los. Nie mogę zgrać zdjęć nowych potraw. Sądziłam, że to problem kabla. Na zamówiony sprzęt czekałam tydzień, by przekonać się, że to nie to... Ech, trzeba będzie znaleźć jakiś serwis.
Tymczasem muszę Was raczyć tym, co mam na komputerze. Ale nie martwcie się, to też pyszne rzeczy! :D A te ciasteczka sprawdzą się idealnie w sezonie jesiennym :) No i występują na kartach "Skazanych" :)

CIASTECZKA SZAFRANOWO-CYNAMONOWE



Składniki na masę szafranową:
- 100 gram cukru pudru
- 120 gram masła
- 35 gram mąki ziemniaczanej
- 80 gram mąki krupczatki
- 100 gram mąki pszennej
- szczypta szafranu
- łyżka gorącej wody

Przygotowanie masy szafranowej:
Szafran zalewamy gorącą wodą i pozwalamy się mu zaparzyć. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z przestudzonym szafranem.

Składniki na masę cynamonową:
- 100 gram cukru pudru
- 120 gram masła
- 35 gram mąki ziemniaczanej
- 80 gram mąki krupczatki
- 100 gram mąki pszennej
- kilka łyżeczek cynamonu

Przygotowanie masy cynamonowej:
Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cynamonem.

Przygotowanie ciastek:
Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cynamonowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Szafran zalewamy gorącą wodą i pozwalamy się mu zaparzyć. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z przestudzonym szafranem.
    l shape couch cover
    wooden sofa cover

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź