Pages

sobota, 23 listopada 2013

Muffinki kokosowe (bez jajek)

Kilka dni temu moja przyjaciółka miała urodziny. Na uczelni otrzymała ode mnie muffinkę kokosową właśnie. Jest wegetarianką, stara się zdrowo odżywiać, więc zminimalizowałam ilość składników pochodzenia zwierzęcego ;). Pyszne i proste!

MUFFINKI KOKOSOWE


Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gram wiórków kokosowych
- puszka mleka kokosowego
- 200 gram margaryny do pieczenia (opcjonalnie masła)

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej rozpuszczoną margarynę i mleko kokosowe. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Tak przygotowaną masę lokujemy w papilotkach i foremkach. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20-30 minut. Ja, swoje muffinki, dodatkowo pokryłam lukrem po przestudzeniu. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

8 komentarzy:

  1. Ale cudnie wyszły, kto by pomyślał, że są bez jajek ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało precycyzyjny przepis. Jakiej pojemności puszka mleka? Jak wymieszać składniki suche i mokre - łyżką czy mikserem? Do jakiej wysokości foremki-papilota napełniać ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa puszka mleka 400 ml, nawet nie wiedziałam, że istnieje inna :)
      Ja wszystko zmiksowałam, to prosty przepis, ale myślę, że wymieszanie łyżką też nie będzie złe - nie ubija się tu żadnych białek, na których rosłoby ciasto, więc nie ma powodów, aby się tym szczególnie przejmować :)
      Papilotki wypełniać także standardowo - mniej więcej do 3/4 wysokości :)

      Usuń
  3. Super przepis! Idealny smakołyk na ostatki dla mamy na diecie bezmleczno0jajecznej. Dzięki, już poleciłam znajomym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis dobrze że bez jajek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. see this website anonymous why not try here visite site see here now additional hints

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)