Uwielbiam ją. Jak nie muszę następnego dnia opuszczać mieszkania to daje do niej taką ilość czosnku, że boli mnie podniebienie. Do tego jeszcze grzanki z masełkiem... PYCHA!
SAŁATKA A'LA GRECKA
Składniki:
- sałata lodowa (niewielka)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- garść oliwek czarnych
- garść oliwek zielonych
- 1/2 kostki fety
- 250 gram pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek (niewielki)
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
- oliwa z oliwek
- woda
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku z cytryny, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok. (Ten etap można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.)
Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Tego typu sałatka faktycznie występuje w Grecji, ale nie ma w niej sałaty, a feta jest w jednym kawałku - na wierzchu każdego talerza z sałatką.
OdpowiedzUsuńSama w domu teą często dodaję sałaty lodowej - fajnie uzupełnia smaki podstawowej sałatki greckiej.
Pozdrawiam!