Pages

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa koperkowa

To był ciężki tydzień - dlaczego, tego niestety jeszcze nie mogę Wam wyjawić. Niemniej z pewnością zrobię to, gdy tylko zaistnieje taka możliwość.
Czytałam ostatnio artykuł o tym, że zagranicznych gości przyjeżdżających do Polski, fascynuje ilość spożywanych przez nas zup. Nigdy nie wydawało mi się, że jesteśmy jacyś szczególnie zupożerni, ale po głębszym zastanowieniu...

ZUPA KOPERKOWA


Składniki:
- 3 litry wody
- 300 gram mięsa (według uznania)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- koperek – pęczek lub garść mrożonego
- 50 mililitrów śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki

Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy pokrojony drobno koperek, a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;)

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. Ja tam lubię wszystkie zupy i koperkową również. Polecam , samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie szukałem takiego klasycznego przepisu na zupę koperkową. Godne pochwały to, że nie idzie Pani na łatwiznę, pisząc o kostce. Taka zupa mocno zabielona to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Jutro przekonam się czy mojemu 2,5 letniemu synkowi również zasmakuje. Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Jak smakowała zupa synkowi? Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. pyszna dziękuje polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszna! prawie tak doskonała jak zupa porowa.. +łatwa i szybka w przygotowaniu :)
    E.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)