Pages

czwartek, 5 grudnia 2013

Udziec z indyka w pomarańczach

Za oknem robi się szaro i nieprzyjemnie. Szarówka towarzyszy mi przy przebudzeniu i wtedy, gdy kładę się spać. W nocy niebo ma kolor brudnego różu albo oranżu - skłębione chmury odbijają światła miasta. Tak naprawdę nigdy nie jest ciemno. W takich chwilach najbardziej brakuje mi rodzinnego domu. W czasie pory obiadowej niesie się po mieszkaniu słodki zapach pomarańczy i papryki, który sprawia, że jest chociaż odrobinę znośniej.

UDZIEC INDYKA W POMARAŃCZACH


Składniki:
- 2 udźce z indyka (nieduże – razem około 1,2 kg)
- 1 pomarańcza
- słodka papryka
- ostra papryka
- 1 łyżka miodu
- olej
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Udźce myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Podsmażamy udźce na oleju a następnie dusimy pod przykryciem. Pomarańczę porządnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy, dodajemy ją do mięsa. Pomarańczę obieramy, kroimy i również dodajemy do mięsa wraz z 1 łyżką miodu. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)