SOLJANKA
Składniki:
- 4 litry wody
- 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa)
- 250-300 gram salami
- 3 papryki (różnokolorowe)
- 300 gram pieczarek
- 3 cebule
- 4 ogórki kiszone
- 4 ogórki korniszony
- 400 gram kapusty kiszonej
- 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów
- mały słoik oliwek
- 3 łyżki kaparów
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Tyle słyszałam o tej zupie, więc w końcu muszę ją przygotować.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo polecam :)
Usuńnigdy, przenigdy salami do solianki!!!!
UsuńA to dlaczego? Historia Soljanki wskazuje raczej na sporą dowolność w tym zakresie
Usuń