Pages

czwartek, 6 lutego 2014

Drobiowa szynka gyros z szynkowaru

Szynkowar wyciągam z szafki zdecydowanie zbyt rzadko, sama nie wiem, dlaczego nie robię tego częściej. W końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;)

DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU


Składniki:
- około 500 gram piersi z kurczaka
- około 500 gram piersi z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka żelatyny
- gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn, gorczyca

Przygotowanie:
Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy do ostygnięcia. Voila! :)


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

5 komentarzy:

  1. Świat jest jednak mały :)))).
    Właśnie zakupiłam szynkowar i wyszukałam sobie przepis na szyneczkę - Twój akurat zwrócił moją uwagę. Skorzystam :).
    Pozdrawiam Cię - Małgorzata Nowicka - Klawitter :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)