A teraz o samym przepisie. Pizza z patelni jest idealna dla tych, którzy lubią miękkie ciasto, bowiem rzeczywiście przypieczony i chrupiący jest w niej tylko dół, cała wierzchnia warstwa jest bardzo delikatna. Tutaj podaję przykładowy zestaw składników, ale jak wiecie z pewnością, każdy może do swojej pizzy wrzucić to, na co akurat ma ochotę ;)
PIZZA Z PATELNI
Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki
- ciepła woda
- pół opakowania suszonych drożdży lub odpowiednio świeżych
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy drożdże, mąkę, cukier, sól oraz dodajemy oliwę. Następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji - nie powinno lepić się do rąk, ale nie powinno być również zbyt twarde. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy do rozmiarów patelni. Podsmażamy z jednej strony przez około 3-5 minut, po czym przewracamy na drugą stronę.
Składniki na wierzch:
- pomidory w puszce
- pieczarki świeże
- oliwki
- szynka
- ser
- masło
- zioła prowansalskie
Przygotowanie wierzchu:
Pieczarki kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Podsmażoną już z jednej strony pizzę, smarujemy płynem z pomidorów w puszce i rozgniecionymi pomidorami. Doprawiamy pizzę ziołami prowansalskimi. Wykładamy szynkę, podsmażone pieczarki, oliwki i wszystko inne, czego tylko dusza zapragnie. Całość posypujemy startym serem bądź serem w plasterkach. Smażymy pizzę przez około 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, na średnio rozgrzanej kuchence. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem, czy pizza jest już gotowa. Podajemy z ulubionym sosem. Voila! :)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Bardzo lubię taką pizzę ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! Musi być super.
OdpowiedzUsuńja miałam dwa podejście do takiej pizzy i ciągle było coś nie tak :P
OdpowiedzUsuńwynik bardzo fajny, gratuluję! ;)
OdpowiedzUsuńa ta pizza uratowała nie jeden wieczór ze znajomymi ;)
Fajny rezultat w szybkim tempie :)
OdpowiedzUsuń