MUFFINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
- 2 duże banany
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 2 jajka
- 125 mililitrów mleka
- 250 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 gram cukru
- 75 gram masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Masło i masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku. Łączymy je z bananami, a także z mlekiem, ekstraktem waniliowym i cukrem. W sporej misce umieszczamy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy do nich mieszaninę z rondelka. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Z białek ubijamy pianę. Przelewamy żółtka i ubite białka do reszty masy. Delikatnie mieszamy, żeby zachować magiczne zdolności białkowej piany do unoszenia ciasta. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Już dawno nie piekłam muffinek.. następnym razem wypróbuję właśnie te :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mniam :)
OdpowiedzUsuńjak wiadomo połączenie bardzooooo odpowiednie i mi na pewno przypadłoby do gustu ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze muffiny na świecie! Banan przebija wszystkie inne smaki <3
OdpowiedzUsuńE.