No dobra, a teraz jedzonko. Rolada schabowa, nie pierwsza na blogu i nie ostatnia. 3 przepisy na schab w tym guście przedstawiłam już TUTAJ.
ROLADA SCHABOWA NADZIEWANA MIELONĄ WOŁOWINĄ Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 2 kilogramy schabu
- 500 gram mielonej wołowiny
- 1 pęczek pietruszki
- 400 gram pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka oraz ostra
- olej
- kilka plasterków boczku
Przygotowanie:
Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin. Podpiekamy z jednej strony przez 30-45 minut, obracamy i podpiekamy z drugiej strony przez ten sam czas, a następnie przykrywamy całość folią aluminiową. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
pychotka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wołowe roladki nadziewane pieczarkowym farszem! palce lizać
OdpowiedzUsuń