BROWNIE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI LASKOWYMI
Składniki:
- 100 gram masła
- 100 gram czekolady deserowej
- 100 gram czekolady mlecznej
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mąki
- 100 gram orzechów laskowych
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę gorzką, mleczną oraz kawę rozpuszczalną. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Masę maślano-czekoladową łączymy z cukrem, żółtkami, aromatem waniliowym i mąką. Na sam koniec dodajemy pianę z białek, posiekaną czekoladę deserową oraz, również posiekane, orzechy laskowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Jemy po wystygnięciu, o ile wytrzymamy. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Pyszota ,porywam ,bo właśnie robię kawę.
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki super z tą czekoladą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Już któryś raz kolei widzę przepis gdzie dodawane są orzechy do ciasta czekoladowego, a ja jeszcze tak nie robiłam. Jak w najbliższym czasie będę robiła brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to z samej ciekawości dodam takie orzeszki.
OdpowiedzUsuń