Pages

czwartek, 13 marca 2014

Pstrąg łososiowy z chermoulą

Przyznam szczerzę, że trochę się bałam tej chermouli, bo nienawidzę kminku. Obawiałam się, że może zdominować smak, przypomnieć mi kolonie na Słowacji z okresu dziecięcego, kiedy to kucharz wszystko szczodrze doprawiał kminkiem. Moje obawy się nie spełniły - chermoula ma bardzo intensywny smak, wielu idealnie komponujących się przypraw, a tę mieszankę kminek dopełnia fantastycznie. Myślę, że w moim życiu ryba zyskała nowy wymiar ;)

PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z CHERMOULĄ


Składniki do ryby:
- filet z pstrąga łososiowego 
- rozmaryn
- tymianek
- cytryna
- oliwa
- pieprz
- sól

Przygotowanie ryby:
Rybę myjemy, osuszamy, wykładamy do brytfanki/na blaszkę skórą do góry. Skórę nacinamy i nacieramy pieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut.

Składniki do chermouli:
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryka
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 50 mililitrów oliwy
- duża garść liści świeżej kolendry

Przygotowanie chermouli:
Na patelni prażymy nasiona kminku i kolendry. Następnie umieszczamy je w moździerzu z pozostałymi składnikami. Ucieramy całość na możliwie gładką masę. Chermoulę nakładamy na upieczoną rybę. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)