PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z CHERMOULĄ
Składniki do ryby:
- filet z pstrąga łososiowego
- rozmaryn
- tymianek
- cytryna
- oliwa
- pieprz
- sól
Przygotowanie ryby:
Rybę myjemy, osuszamy, wykładamy do brytfanki/na blaszkę skórą do góry. Skórę nacinamy i nacieramy pieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut.
Składniki do chermouli:
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryka
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 50 mililitrów oliwy
- duża garść liści świeżej kolendry
Przygotowanie chermouli:
Na patelni prażymy nasiona kminku i kolendry. Następnie umieszczamy je w moździerzu z pozostałymi składnikami. Ucieramy całość na możliwie gładką masę. Chermoulę nakładamy na upieczoną rybę. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)