Pages

sobota, 15 marca 2014

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej zapewne jedna z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Nie pamiętam życia bez ogórkowej; nie pamiętam, kiedy jadłam ją po raz pierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;)

ZUPA OGÓRKOWA


Składniki:
- 300 gram mięsa (według uznania)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie)
- 50 mililitrów śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki 

Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy ogórki (wcześniejsze ich ulokowanie w garnku, spowolni czas gotowania innych warzyw) oraz sok (ewentualnie), a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Jej, ładnie tu u Ciebie, będę zaglądać :-) przede mną dużo pracy i póki co w powijakach ale gdybyś miała ochotę to: http://cloelianalini.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)