Pages

środa, 12 marca 2014

Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fusion w kolorach #omnomnom

Pierwszy raz dostałam kulinarną paczkę - makarony omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną, orzechową nutą ;). Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić.

FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM


Składniki:
- makaron farfalle
- 1 pęczki natki pietruszki
- 50 gram orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 125 mililitrów masła
- 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem ugotowanym na sposób al dente. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)