KREMOWE CIASTO NA ROLADZIE Z BANANAMI
Składniki na roladę biszkoptową:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolny dżem do posmarowania (u mnie truskawkowy)
Przygotowanie rolady biszkoptowej:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę. Podczas ubijania partiami dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka, jedno po drugim i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44x30 cm. Pieczemy około 13-15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC. Biszkopt musi jedynie wyrosnąć i nabrać koloru, jeżeli będzie siedział w piekarniku za długo, nie uda się nam go później zwinąć. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków.
Składniki na krem:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
- 7 łyżek mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- 200 gram masła, o temperaturze pokojowej
- 5 - 6 niedużych bananów
Przygotowanie kremu:
Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 400 mililitrów śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie warstwy śmietanowej:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany.
Składniki do układania warstw:
- 2-3 banany
Przygotowanie warstw:
W tortownicy o średnicy 24 centymetrów układamy roladę - najpierw dno, potem boki (można skorzystać tylko z obręczy i użyć talerza, będzie łatwiej przy podawaniu). Następnie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane banany w formie zmniejszających się okręgów, w razie potrzeby docinamy. Owoce przykrywamy drugą połową kremu. Na całość wykładamy warstwę śmietanową. Umieszczamy ciasto w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Takie ciasto to czysta rozpusta. Ale oprzeć mu się nie można - jestem pewna :)
OdpowiedzUsuńjedno z tych ciast, na które patrzę i myślę, że są zbyt cudowne, żeby mogły być prawdziwe! <3
OdpowiedzUsuń