PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO
Składniki:
- 500 gram piersi kurczaka
- 2 cebule
- 300 mililitrów keczupu
- 3-4 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli keczup jest bardzo gęsty)
- 1 łyżka cukru
- ocet do smaku (może być każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy)
- puszka owoców mango bądź ananasa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli dodajemy mięso. W miseczce mieszamy: keczup, wodę, cukier oraz ocet (tego ostatniego dodajemy według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się zarumieni wlewamy na patelnię keczupową mieszankę. Pozwalamy mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Warto spróbować z makaronem sojowym - mnie takie połączenie odpowiada :)
OdpowiedzUsuń