Pages

środa, 19 marca 2014

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango

To jest danie, które przygotowuję zawsze, gdy jestem bardzo głodna, ale nie mam czasu bądź chęci na sterczenie w kuchni. Jest supertanie, ze składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła).

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO


Składniki:
- 500 gram piersi kurczaka
- 2 cebule
- 300 mililitrów keczupu
- 3-4 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli keczup jest bardzo gęsty)
- 1 łyżka cukru
- ocet do smaku (może być każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy)
- puszka owoców mango bądź ananasa (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli dodajemy mięso. W miseczce mieszamy: keczup, wodę, cukier oraz ocet (tego ostatniego dodajemy według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się zarumieni wlewamy na patelnię keczupową mieszankę. Pozwalamy mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Warto spróbować z makaronem sojowym - mnie takie połączenie odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)