Pages

sobota, 29 marca 2014

Placki ziemniaczane

Szczególnym plackowym łasuchem jest w domu mój tata i M. Nierzadko zdarza się, że któryś z nich prosi mnie o usmażenie tych placków. Długo zmieniałam ten przepis, poszukując idealnej kompozycji, która sprawiłaby, żeby placki był jednocześnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wydaje mi się, że odkryłam ten sekret ;)

PLACKI ZIEMNIACZANE


Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki łączymy w jednym naczyniu. Dodajemy mąkę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, ciemnym sosem lub cukrem - wedle uznania. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Witam,
    polecam dodać troszkę posiekanej papryczki chilli :) ja dodaję dosłownie ok. pół łyżeczki na kilogram ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)