SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki na ciasto:
- 250 gram masła
- 400 gram mąki
- 5 żółtek
- 50 gram cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce.
Składniki na masę serową:
- 1 kilogram mielonego twarogu
- 125 gram masła
- 200 gram cukru
- 3 jajka
- 50 gram mąki ziemniaczanej
Przygotowanie masy serowej:
Jajka oraz masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy, porcjami, twaróg. Na samym końcu łączymy masę z mąką ziemniaczaną.
Składniki do brzoskwiń:
- brzoskwinie w syropie (nie zapisałam wagi, ale pamiętam, że użyłam 2 TAKIE słoiki)
- 5 białek
- 150 gram cukru
Przygotowanie brzoskwiń:
Brzoskwinie kroimy na dowolne kawałki (u mnie ósemki). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Kolejność warstw: pierwsza kula ciasta starta na blachę i równomiernie rozłożona, masa serowa, brzoskwinie, piana z białek, druga kula ciasta starta. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
klasyka w mojej rodzinie i zarazem mój ulubiony sernik ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik i już czekam na Święta, bo wiem, że będzie sernik. Pycha !!!
OdpowiedzUsuńTeż się nie mogę doczekać. Mniam!
OdpowiedzUsuń