SAJGONKI MAJONEZOWE Z PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ
Składniki:
- 500 gram piersi kurczaka
- 1 szalotka
- 1/4 papryki czerwonej
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- papier ryżowy
- olej
- kolendra
- sól
Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę. Tak przygotowany farsz zawijamy w zwilżony papier ryżowy - papier ryżowy moczymy przez chwilę w gorącej wodzie aż stanie się plastyczny (polecam przygotowanie odpowiednio ciepłej wody na patelni wielkości krążka papieru), przekładamy go na deskę lub talerz. Na środek nakładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy jak krokiety albo w ten sposób. Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy nabiorą koloru i stwardnieją. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko-pikantnym lub każdym innym, na który mamy ochotę ;) Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Wczoraj właśnie takie jadłem. Są wspaniałe w smaku polecam!
OdpowiedzUsuń