O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
niedziela, 13 października 2013
Moje pierwsze sajgonki jadłam stosunkowo niedawno z M. Jakoś wcześniej nie było okazji. Wreszcie postanowiłam też zrobić je sama - natchnęły mnie odwiedziny rodziców i fakt, że chociaż raz pozwolili mi się ugościć obiadem. Nie wiem, co prawda, ile te sajgonki (a raczej sajgony) mają ze smaku tradycyjnych, prawdziwych, rodem z Wietnamu, niemniej są bardzo smaczne.
Teraz trochę o tym, dlaczego "sajgony". W swoim pomyślunku nie uwzględniłam ilości papieru ryżowego w opakowaniu. Miałam dużo farszu i mało materiału do jego zawijania. Sklepy w okolicy zawiodły. Nie lubię marnotrawstwa, więc zrezygnowałam z piękna niewielkich sajgonek na rzecz praktycznej strony sajgonów. To by było na tyle ;) Ale wciąż się pyszne, obiecuję! ;)
Teraz trochę o tym, dlaczego "sajgony". W swoim pomyślunku nie uwzględniłam ilości papieru ryżowego w opakowaniu. Miałam dużo farszu i mało materiału do jego zawijania. Sklepy w okolicy zawiodły. Nie lubię marnotrawstwa, więc zrezygnowałam z piękna niewielkich sajgonek na rzecz praktycznej strony sajgonów. To by było na tyle ;) Ale wciąż się pyszne, obiecuję! ;)
Składniki:
- 500 gram drobno mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki)
- 2 opakowania papieru ryżowego po 200 gram
- 100 gram makaronu ryżowego (suchego)
- 25 gram grzybów Mun (suchych)
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- kawałek świeżego imbiru (3x3cm)
- 4 ząbki czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 jajka
- olej (najlepiej arachidowy)
- sos chilli słodko-pikantny lub inny ulubiony
Przygotowanie:
Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i przykrywamy, żeby się zaparzyły. Makaron ryżowy gotujemy według wskazówek na opakowaniu - przez około 10 minut we wrzącej wodzie. Siekamy drobno cebulkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia, wtedy dodajemy do niej marchewkę (startą na tarce o drobnych oczkach), imbir (starty jak marchew) oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę). Mieszamy całość i przygotowujemy w ten sposób przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelni lokujemy mięso - smażymy jeszcze przez chwilę, aż przestanie być surowe. Dodajemy sos rybny i sos sojowy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy wszystko do miski. Teraz wrzucamy tutaj: posiekane grzyby Mun, osuszony i posiekany makaron ryżowy oraz posiekany szczypiorek. Jak całość przestygnie, dodajemy dwa jajka i całość łączymy. Farsz mamy gotowy.
Papier ryżowy moczymy przez chwilę w gorącej wodzie aż stanie się plastyczny (polecam przygotowanie odpowiednio ciepłej wody na patelni wielkości krążka papieru), przekładamy go na deskę lub talerz. Na środek nakładamy 1 łyżkę farszu (ja przy moich sajgonach dałam 2 i ciut ciut). Składamy jak krokiety albo w ten sposób. Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy zrobią się złote. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko-pikantnym lub każdym innym, na który mamy ochotę ;) Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:kuchnie świata,mięso,obiad,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Lubię sajgonki, a Twój przepis wydaje się być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń