KACZKA NADZIEWANA PO CHIŃSKU
Składniki:
- 1 kaczka
- 2 jabłka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 limonka
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy je z sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, skórką z limonki, sokiem z połowy limonki i kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Tak przygotowane nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwracamy kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Kaczka powinna przed podaniem nieco "odpocząć", aby zachowała soczystość i właściwy sobie smak. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)