CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 125 gram cukru
- 125 mililitrów masła/oleju
- 125 mililitrów ciepłej wody
- 200 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz, pojedynczo, żółtka. W następnej kolejności łączymy całość z olejem i ciepłą wodą. W drugiej misce mieszamy produkty sypkie. Do nich dodajemy składniki mokre, nie odwrotnie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Składniki na budyniowy krem rumowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 150 gram cukru pudru
- 250 gram masła
- 4 łyżki rumu
Przygotowanie kremu:
Budyń wykonujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, jednak nie dodajemy do niego cukru. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę z masłem, cukrem pudrem oraz rumem.
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 90 mililitrów mleka
- 50 gram masła
Przygotowanie polewy:
Kakao, cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
Składniki do warstw:
- ciasto
- rum
- krem
- 7-8 bananów
- polewa
Przygotowanie warstw:
Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną, ale nie zimną, polewę czekoladową. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym:) Banan + kakao = bardzo dobrana para :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie (i apetycznie:-)) się prezentuje!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda w przekroju :)
OdpowiedzUsuń